Minerale aanslag verwijderen

Cementsluier, witte aanslag, salpeter en steenverkleuring verwijderen

Cementsluiter van muren verwijderen

Is uw nieuwbouw pand of gerenoveerde pand opgeleverd met een cementsluier op de gevel of muren? Een cementsluier op gevels kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaat wanneer tijdens metselwerken specie tegen de gevel spat. Maar ook zouten en kalk uit de cementmortel dan in de gevel trekt laat een cementsluier achter. Een cementsluier komt vaak voor, omdat aanslag van cement tijdens bouwwerkzaamheden nauwelijks te voorkomen is. Eenmaal uitgehard moet cement verwijderd worden met een speciale methodiek. En dat uiteraard zonder de gewenste specie aan te tasten.

Voor het verwijderen van cementsluiers aan muren en gevels werken wij met door onszelf ontwikkelde, veilige producten. Na de behandeling is de grijze waas verdwenen. Wilt u na het verwijderen van de cementsluier de gevel of muren duurzaam vuil- en waterafstotend laten maken? Dit kan door na het reinigen de muren te laten impregneren.

Witte aanslag gevels verwijderen

Witte aanslag ontstaat doordat het metselwerk vocht opneemt. Dit vocht werkt in op de mineralen en zouten die zich in het cement en de stenen bevinden. Het water lost deze wat op en ‘trekt’ deze mee de stenen in. Wanneer het water verdampt blijven de mineralen als een witte aanslag zichtbaar. Dit proces wordt vergisping genoemd. Blijft er een grijze aanslag zichtbaar, dan noemen we dit vergrauwing. Zowel witte als grijze aanslagen geven de muren een storend aanzicht.
Met onze beproefde methode kunnen we halt toe roepen aan deze ontsierende uitslag. Dit doen we door het metselwerk te reinigen en te impregneren. Het gevolg zijn gevels en muren die als nieuw lijken.

De juiste methode!

Tot op heden zijn er helaas nog veel bedrijven die adviseren de gevel te bewerken met zout- of fosforzuur. Dit is niet alleen milieuonvriendelijk en gevaarlijk voor de verwerkers, maar bovenal zeer schadelijk voor het metselwerk. VDR ontwikkelde een vloeistof op basis van het organische sulfaminezuur; milieu-, metselwerk- en gebruiksvriendelijk. Ons product (VD10) bleek zelfs na een uitgebreide testfase dat deze effectiever was dan de reeds bestaande producten en niet de gevaarlijke effecten van fosfor- en zoutzuur heeft. De reacties van baksteenfabrikanten, mortelleverancier als ook de metselaars en voegers zijn zeer positief.

Salpeter aanslag verwijderen

Salpeter aanslag op gevels ziet toont zich ook als witte vlekken. De oorzaak is echter een andere, waardoor ook de aanpak een andere is. Salpeter is een zoutuitslag en een uiting van vochtproblemen waarbij chemische elementen uit het grondwater door steenwerk optrekken. Specifieker wordt salpeter veroorzaakt door een verbinding van o.a. ammoniak met nitraatbacteriën uit het grondwater met kaliumcarbonaat uit het metselwerk. Salpeter zet zich tegen de wand af als een hard mineraal zout. Salpeter wijst op problemen met optrekkend vocht en is daarmee schadelijk voor de kwaliteit van de bouwconstructie. Ook voor het verwijderen van salpeteraanslag bieden wij de juiste, veilige verwijderingsmethode. Belangrijk is dat na het verwijderen van salpeter aanslag de muur geïmpregneerd wordt om deze waterdicht te maken.

Peacocking, kleurverandering bij bakstenen

Dit probleem ontstaat doordat in de grondstof van de angobe hematiet aanwezig is. In combinatie met water en mogelijk versterkt door invloed van cement ontstaan deze verkleuringen. Deze verkleuringen worden ook wel Newtonse ringen genoemd. Door onze kennis, ervaring en uitgebreid testen hebben wij een goede oplossing gevonden om deze verkleuringen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.